Αγαπητό “Χαϊδάρι Σήμερα”. 

Στις 20/12/2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας το άρθρο με τίτλο “Τι έδειξαν τα σημερινά rapid test στη Δυτική Αττική”. 

Παρά το γεγονός πως στο σύνολό τους οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο είναι σωστές, σας εφιστώ την προσοχή σας και σας ζητώ να ανακαλέσετε τον όρο “Οικισμός Ρομά” για τον συνοικισμό των Νεοκτίστων Ασπροπύργου στον οποίο αναφέρεστε, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί ανυπόστατο ψεύδος. 

Ο Συνοικισμός των Νεοκτίστων Ασπροπύργου, στον οποίο είμαι κάτοικος από το 1986, αποτελείται από περίπου 2000 μόνιμους κάτοικους εκ των οποίων οι “Ρομά” δεν είναι ούτε 300... 

Τα Νεόκτιστα είναι μια συνοικία η οποία δέχτηκε τους Ρομά που μένουν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της περιοχής εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία με την ασυλία της δημοτικής αρχής. Φυσικά, ποτέ κανείς δεν ρώτησε τους ευυπόληπτους κατοίκους της συνοικίας μας για αυτό. 

Ο συνδυασμός ενός μικρού γεωγραφικά, κομματιού χαρακτηρισμενου ως βιομηχανική ζώνη και της εικόνας ενός υποβαθμισμένου, για πολλούς, τοπίου της περιοχής, δημιουργούν σε όσους δεν γνωρίζουν τα Νεόκτιστα, την εντύπωση πως πρόκειται για οικισμό Ρομά, άβατο, καταυλισμό και διάφορα τέτοια “κοσμητικά επίθετα”, τα οποία δεν ευσταθούν και τα οποία είναι εύκολο να αποδοθούν σε άρθρα του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου αλλά και σε ραδιοτηλεοπτικά ρεπορτάζ, από δημοσιογράφους οι οποίοι δεν έχουν πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Το κακό είναι πως οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε πρώτα να κάνουν λίγη έρευνα πριν γράψουν ή να πουν κάτι σωστό. 

Προς Θεού, δεν είμαι δικαστής να σας κατακρίνω. Ούτε θέλω να σας υποδείξω τα περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ωστόσο, η διπλή ιδιότητά μου ως δημοσιογράφου και κατοίκου της περιοχής, μου επιτρέπουν να σας ζητήσω να επανορθώσετε και να αναφέρετε στο εν λόγω άρθρο αλλά και σε κάθε νέο άρθρο που θα αφορά την συνοικία που ζω, ως Συνοικισμό Νεοκτίστων Ασπροπύργου και ποτέ ξανά ως Οικισμό Ρομά. 

Θα σας προσκαλούσα μάλιστα να έρθετε και να σας ξεναγήσω στα Νεόκτιστα για να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων. 

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΑΤΣΙΔΗΣ
Δημοσιογράφος
Κάτοικος Συνοικισμού Νεοκτίστων Ασπροπύργου.