Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ένα 26χρονο παιδί να «κουμαντάρει» μια σειρά κοινωνικών δομών σε ένα Δήμο έχοντας εκ γεννετής πρόβλημα με την όρασή του ;

Κι όμως, ο  Βαγγέλης Αυγουλάς από τα 23 του μόλις χρόνια είναι ο πιο νεος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και με πόστο ευθύνης καθώς φανερώνει ο μακροσκελής τίτλος που κατέχει. Με απόφαση Δημάρχου από τον Γενάρη του ’11 λοιπόν, έχει οριστεί «Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής , Δια Βιου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» του Δήμου Ιλίου.

 • Θέση μέσα από την οποία πρέπει καθημερινά και απρόσκοπτα να γίνεται συντονισμός ώστε να λειτουργούν δομές όπως :
 • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο
  Το Κοινωνικό Φαρμακείο
 • Δυο μονάδες δημοτικών ιατρείων όπου γίνονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις απο εθελοντές ιατρούς (π.χ. τεστ Παπ , σπειρομετρήσεις)

 • Το Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία

 • Κέντρο συμβουλευτικής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» (για υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών με ανηλίκους)

 • Δυο Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα που στηρίζουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες

 • Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών (για τη δωρεάν και πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων παιδιών)

 • Παράρτημα του ΚΕ.Θ.Ε.Α στο Δήμο Ιλιου ο οποίος καλύπτει τα έξοδα του.

 • Συμμετοχή στο διαδημοτικό κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων «Φαέθων».

 • Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστήριο για δεύτερη χρονιά (με δωρεάν μαθήματα απο εθελοντές καθηγητές σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου) ,

 • Τράπεζα Χρόνου (που λειτουργεί ως γραφείο καταγραφής εθελοντών)

 • Λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με ίδιους πόρους.


… Και τέλος η Τράπεζα Αίματος (με 3 διήμερες αιμοδοσίες να γίνονται κάθε χρόνο και πάνω απο 700 φιάλες αίμα να μαζεύονται κάθε φορά επί θητείας του).
 Κι αν όλα αυτά φαντάζουν πολλά για μια πόλη σαν το Ίλιον, η απάντηση του κου. Αβγουλά ήταν πως οι συνδημότες του πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που υπάρχουν όλα αυτά και αξίζει να σημειωθεί πως απο Σεπτέμβρη θα λειτουργούν επίσης 12 βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ ήδη λειτουργούν 8 ΚΑΠΗ. Επίσης, κάθε χρόνο γίνονται δωρεάν προληπτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και από φετος θα πραγματοποιούνται και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου.
Για όλα αυτά, ίσως ο κος Βαγγέλης Αυγουλάς θα έπρεπε να ενταχθεί στο βιβλίο Γκίνες αν αναλογιστεί κανείς πως ναι μεν γεννήθηκε χωρίς όραση, αλλά κατάφερε να μάθει δυο ξένες γλώσσες (Αγγλικά-Γαλλικά) και όντας πολυπράγμων και δραστήριος στο Δήμο, διατηρεί παράλληλα το δικό του δικηγορικό γραφείο.
Όλα αυτά στο μυαλό του καθενός φέρνουν την εικόνα ενός «παιδιού-θαύματος» το οποίο έχει μάθει να διεκπεραιώνει με ευκολία δημόσιες υποθέσεις, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο Βαγγέλης της καθημερινότητας είναι ένα άτομο ίδιο με όλους εμάς που δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα αναπηρίας.
Ο ίδιος μας λέει πως έχει προσπεράσει πλέον την ιδιαιτερότητά του και ζει μόνος με τους γονείς και τα αδέλφια του να ειναι στη Κω. Εχει σκληραγωγηθεί απο μικρός και μπορεί να επιβιώσει μόνος ανάμεσα σε 4 τοίχους χωρίς πρόβλημα και φυσικά με τη στήριξη γνωστών και φίλων αν χρειαστεί.
Θέλει, όταν δημιουργήσει οικογένεια να μπορεί να είναι ενεργός επικεφαλής της. Ρομαντικός κατά τη γνώμη μας, έχει δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως τη κόρη του θα ήθελε να την ονομάσει Ελπίδα. «Ειναι αισιόδοξο το μήνυμα να ξυπνάς το πρωί, να έχεις το παιδί σου κοντά σου και να του λες «Καλημέρα Ελπίδα ! », δηλώνει χαρακτηριστικά .
Οι σχέσεις του με το άλλο φύλο δεν περιορίζονται μόνο σε άτομα που έχουν κι εκείνα πρόβλημα όρασης. Και μπορεί να έχει αυξημένες υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα όμως το χιούμορ του ειναι ίσως δυνατό όπλο για να κάνει μια κοπέλα να ενδιαφερθεί για αυτόν. Σε σχέση του με κοπέλα που βλέπει, η ιδιαιτερότητα του χάνεται. Είναι σαν να μην υπάρχει. Όμως πληγώθηκε από σχέση με κοπέλα που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει απο μόνη της τη κατάστασή του και απο άτομο που είχε στο μυαλό του το τί θα πεί ο κόσμος και η οικογένεια της, επειδή έκανε σχέση με εκείνον και την ιδιαιτερότητα του.
Οι σχέσεις του με τους συνεργάτες του επίσης είχαν διακυμάνσεις.  Τις πρώτες μέρες της θητείας του ως Αντιδήμαρχος, δεν ήξεραν πως να τον αντιμετωπίσουν. Όμως τον βοήθησαν πολύ. Έγινε βιωματικό σεμινάριο και έσπασε ο πάγος αναμεσά σε αυτόν και όλους όσους τον περιτριγυρίζουν στην κοινωνική υπηρεσία. Δηλώνει πως τον πιστεύουν όλο και περισσότεροι παρά τις αρχικές πρώτες αμφιβολίες. Ακόμα και οι συμπολίτες του εξοικιώθηκαν μαζί του καθώς στην αρχή τον έβλεπαν και νόμιζαν κι εκείνος περιμένει για κάποια παροχή ή πως εργάζεται σε κάποιο πρόγραμμα ΑμεΑ του Δήμου.
Από τα 18 του ενεργός στον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών, ήθελε η δράση του αυτή να έχει αντίκτυπο και στην πόλη που ζεί. Ο Βαγγέλης, βρήκε μια καλα δομημένη Κοινωνική Υπηρεσία που μπόρεσε να ανταποκριθεί εν καιρό κρίσης. Οργάνωσε τις δομές που προαναφέραμε και εξόπλισε το Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία που αποτελεί δομη που παραχωρείται σε συλλόγους με καλυμένα όλα τα έξοδα των δραστηριοτητων τους. Ειναι σημαντικό πως στην πόλη του Ιλίου κάνει προπόνηση και η Παραολυμπιονίκης Μαριλένα Κορδαλή.
 Το οτι ο  Βαγγέλης Αυγουλάς προέρχεται από ένα κοινωνικό χώρο που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τη γραφειοκρατεία, τον έκανε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην θέση εύθυνης που του ανατέθηκε. Ξέρει τι πρέπει να αντιμετωπίσει πλεόν, έχει προτάσεις για τη σωστή αξιολόγηση και την σωστή και αξιοκρατική παροχή στον κάθε δικαιούχο.
Στις προηγούμενες εκλογές, το ψηφοδέλτιο που συμμετείχε ήταν πολυσυλλεκτικό και τον ανέδειξε στον Αντιδημαρχιακό θώκο. Το καλό με τον Δήμο Ιλίου είναι πως έχει οικονομικό αποθεματικό για να γίνουν τα δύσκολα και να περάσουν οι προτάσεις του. Νιώθει πως δεν μπορεί να αφήσει πράγματα στη μέση και δέχεται προτάσεις.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση των δομών και των προγραμμάτων της περιοχής του και γιαυτό ξανακατεβαίνει υποψήφιος για να κριθεί απ΄ τον κόσμο. Καταδικάζει μάλιστα όσους ζουν απ την πολιτική και αναφέρει πως από όποιο μετερίζι και αν βρεθεί θα ασκεί κοινωνική πολιτική. Μας αποκάλυψε πως παρέχει μάλιστα δωρεάν νομική βοήθεια εκεί που χρειάζεται πάντα στο επίπεδο που μπορεί.Πέρα απ΄τις κρατικές δομές όπως τα 3 Ειδικά Σχολεία, το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, στο Ίλιον υπάρχουν και ιδωτικές δομές.
Η Πρόνοια αναφέρει 1800 ανθρώπους να λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας στον Δήμο Ιλίου και ως επί το πλείστον οι δημότες αυτοί να είναι νεφροπαθής, άτομα με κινητικά προβλήματα, κωφοί και τυφλοί. Το Ιλιον πραγματοποιεί βελτιωτικά έργα για την προσβασιμότητα των δημοτών του. 800.000 € από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα καταλήξουν στην βελτίωση προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια της πόλης μετά τις εκλογές (δεν ειναι άλλωστε καιρός για προκλήσεις !).
Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, ilion.grεντάχθηκε στο πρόγραμμα calling web τουΣυλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών, ώστε μια κλήση αστικής χρέωσης να γίνεται πλήρης ανάγνωση του site. Ίσως το Ίλιον να είναι και ο μόνος Δήμος που το κάνει. Επίσης έχει επιτευχθεί η απλούστευση διαδικασιών π.χ. χορήγηση πιστοποιητικών μέσω χρήσης Η/Υ και γίνονται και δωρεάν μαθήματα εκμάθησης Η/Υ στους πολίτες με μεγάλη ανταπόκριση.
Δήμοι απ΄όλη την Ελλάδα καλούν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Ιλίου για να πάρουν ιδέες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ο Βαγγέλης θεωρεί πως στο Ίλιον κάνουν κάτι το αξιοπρεπές και όχι κάτι το πρωτοποριακό.
Απ’ το Κοινωνικό Φαρμακείο πάνω απο 100 οφελούμενοι εξυπηρετούνται σίγουρα αυτή τη στιγμή με τον αριθμό ωστόσο να αυξάνεται.
 Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το 2013 ο Δήμος έδωσε 200.000 € για τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Κάθε οφελούμενος έπερνε την ποσότητα που του αναλογεί. Κάθε μήνα όλοι μπορούν να πάρουν αυτά που πρέπει, χωρίς πρόβλημα.
Επίσης όποτε χρειαστεί, σχολεία, ΚΑΠΗ, Σύλλογοι γονέων, Συμπολίτες, Εκκλησία, Εθνικοτοπικοί σύλλογοι και Πρόσκοποι δηλώνουν παρόντες . Στην Κεφαλλονιά, λόγω των πρόσφατων σεισμών, ο Βαγγέλης Αβγουλάς πήγε ως αιρετός επικεφαλής μια ‘βδομάδα με επιτελείο συνεργατών. Καθ’ υπόδειξη του Δήμου, ενα φορτηγό πράγματα διενεμήθηκε σε όσους είχαν ανάγκη ενώ επιστήμονες κοινωνικοί λειτουργοί παρείχαν στους κατοίκους ψυχολογική υποστήριξη. Αυτή και μόνο η ενέργεια θα αναδείξει σύντομα τον κο. Αβγουλά Επίτιμο Δημότη Κεφαλονιάς.
Οι γονείς του  Βαγγέλη Αυγουλά  στερήθηκαν πολλά για να φτάσει ως εδώ και να επιτύχει όλα όσα προαναφέραμε. Όταν προέρχεσαι από οικογένεια που δεν έχει οικονομική επιφάνεια είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να δέχεσαι πράγματα που θα σε βοηθήσουν , τα οποία κοστίζουν πολλά λεφτά !
Ο Βαγγέλης ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ο υπολογιστής αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο από τα σχολικά χρόνια μεχρι και τώρα. Η τεχνολογία είναι χρήσιμη όμως κάτι παραπάνω απο 1 εκατομμύριο Δραχμές έπρεπε να δωθούν για laptop, scanner, φορητό εκτυπωτή και πρόγραμμα αναγνώστη οθόνης που μετατρέπει οτι υπάρχει στην οθόνη σε φωνή.» …και συνέχισε λέγοντας πως ειδικά ο αναγνώστης φωνής) που τώρα κάνει 1500 € , κόστιζε κάτι παραπάνω απο 500.000 Δραχμές που ισοδυναμεί με ένα ολόκληρο προνοιακό επίδομα βαριάς αναπηρίας.
 Επίσης, η μηχανή Braille για ανάγλυφη γραφή και ανάγνωση από τυφλούς κάνει 600 € και είναι άξιο αναφοράς πως οι προμηθευτές στην Ελλάδα λειτουργούν μονοπωλειακά στην πώληση τέτοιων  προϊόντων, «τσιμπώντας» τις τιμές !
Ως αντιδήμαρχος στην Κοινωνική Υπηρεσία, ο κος Αυγουλάς διαπιστώνει πως λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής στα ΚΕΠΑ, η κυβέρνηση εκεί που πάει να λύσει ένα πρόβλημα δημιουργεί άλλο ένα γιατί οι αναπηρικοί φορείς δεν κλήθηκαν σε διαβούλευση να ξεκαθαρίσει το θέμα με τους «μαϊμού αναπήρους» και να στηθεί καλύερα με όλους μαζί το σύστημα αξιολόγισης. Δυστυχώς, η Κοινωνική Υπηρεσία δεν έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει διαδικασίες ώστε οι Δημοτές Ιλίου να περάσουν γρηγορότερα απ΄τα ΚΕΠΑ. Ακόμα και ο ίδιος ο Βαγγέλης πέρασε από ΚΕΠΑ στις 30 Οκτώβρη έπειτα από ραντεβού που είχε προγραμματιστεί από τον Μάιο.
Η κρατική αναλγησία αναγκάζει μάλιστα τον Βαγγέλη να παρασταθεί μαζί με μια μητέρα που έχει ανήλικο κορίτσι με πρόβλημα όρασης για 3η ή 4η φορα απο ΚΕΠΑ μέσα σε 6 μήνες. Έχει περάσει από γραφειοκρατικό λάθος στις αποφάσεις και αντί να διορθωθεί το πρόβλημα εσωτερικά, οι «υπεύθυνοι» υποβάλουν τον κόσμο σε ταλαιπωρία.
Δεν είναι όμως μόνο οι κινήσεις του Βαγγέλη που προάγουν την αλληλεγγύη. Από έρανο και δωρεές αλληλεγγύης συνδέθηκε το ρεύμα σε οικογένεια με μωρό που υποστηριζόταν μηχανικά με φιάλες οξυγόνου. Επίσης, έχουν γίνει διακανονισμοί σε λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ύψους 1500 €.
Ο Βαγγέλης Αβγουλας έχει κερδίσει σεβασμό και αγάπη για ότι έχει καταφέρει ως τώρα. Στα απώτερα σχέδια του μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι η δημιουργία του Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρο που θα φιλοξενεί γηροκομείο 75 κλινών που θα συστεγαστούν  κι άλλες δομές.
Λίγο πριν κλείσει η κουβέντα μας, ο Βαγγέλης μας εξέφρασε την δυσσαρέσκεια του για την κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας και δηλώνει : «Το κράτος κατήργησε σε μια νύχτα τη Δημοτική Αστυνομία χωρίς να ρωτήσει στην ουσία κανέναν. Η Δημοτική Αστυνομία στο Ίλιον έκανε και κοινωνικό έργο καθώς μόνο το 2013 πήγαινε κατ’ οίκον και έκανε 1393 γνήσια της υπογραφής για να μην ταλαιπωρούνται συμπολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.»
Κάτι επίσης στο οποίο έχει βοηθήσει πολύ η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου είναι η υποστήριξη ανέργων με το γραφείο που έχει δημιουργήσει και απ΄το οποίο εχουν εξυπηρετηθεί ή εχουν βρει εργασία περι τους 3000 ανέργους. Δεν είναι λίγος ο κόσμος που ρωτά συνχνά στο γραφείο ενημέρωσης για την κοπή των προνοιακών επιδομάτων ή για νέες προκυρήξεις εργασίας.
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς αν και γεννημένος το ’88, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση κατά τη γνώμη μας. Μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον με καταγωγή απ΄τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κέντρο αποκατάστασης τυφλών στη Καλλιθέα και το δημοτικό το έβγαλε στον Πειραιά με παράλληλη στηριξη καθηγητών. Στο γυμνάσιο και το λύκειο στο Ιλιον δεν είχε παράλληλη στήριξη και εδώ είναι που η τεχνολογία τον βοήθησε σημαντικά καθώς με τη χρήση laptop και φορητού εκτυπωτή ο καθηγητής του λάμβανε τις εργασίες του Βαγγέλη ώστε να τις αξιολογήσει και με αυτό τον τρόπο ξεπεράστηκαν τα προβλήματα αποδοχής του στο σχολείο.
Σήμερα έχει μπει στο τελικό στάδιο του μεταπτυχιακού του στο Αστικό Δίκαιο. Είναι τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νεους με προβληματα ορασης, μέσα απ΄τον οποίο ο κάθε τυφλος βελτιώνει τον εαυτό του σε θέματα όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η αυτονομία ή η αυτοεξυπηρέτηςή του.
 Από τη VIEWS ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχει κρατήσει μόνο καλές πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει με δράσεις μέσω της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών όπου και από το 2012 προεδρεύει.
Το τελικό μήνυμα που θέλει να μεταφέρει προς όλους ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι : «Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να καταθέσουμε τα όπλα. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε. Τα όνειρα δεν φορολογούνται ακόμα. Οι νέοι «πληρώνουν» τον απόηχο της κρίσης αλλά όλοι πρέπει να παλέψουμε μαζί να πούμε κάποια στιγμή … «Καλημέρα Ελπίδα ! » .


Η συνεντευξη παραχωρήθηκε στον Δημοσιογράφο Γιώργο Τσιματσίδη στις 10/4/2014 για λογαριασμό του newsitamea.gr