Προβληματίζομαι !



Στα 35 χρόνια ζωής μου σε αυτή την πολύπαθη γωνιά της Δυτικής Αττικής που λέγεται Ασπρόπυργος, βλέπω καθημερινά τους κατοίκους μιας πόλης να παλεύουν για όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης πράγμα το οποίο είναι ουσιαστικά αδύνατο.



Κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν και συνειδητοποιώ πως έπρεπε να διανύσω μια απόσταση 7 χιλιομέτρων για να πάω στο Γυμνάσιο της Παραλίας Ασπροπύργου. Σήμερα, τα παιδιά απ΄τα Νεόκτιστα διανύουν ακόμα αυτή την απόσταση και άλλα σπουδάζουν σε προκατ αίθουσες και ακατάλληλα κτίρια.



Θυμάμαι τον εαυτό μου να σταματά πριν χρόνια αυτοκίνητα με autostop για να πάω το πρωί στο Λύκειο λόγω των ελλειπών συγκοινωνιών. Σήμερα, 15 και πλέον χρόνια μετά, οι συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα (για άλλους λόγους ...μνημονιακούς).



Ο Ασπρόπυργος, λόγω της απουσίας σχεδίου πόλεως ίσως αποτελεί την μοναδική πόλη στη Δυτική Αττική όπου οι κεντρικοί της δρόμοι, δεν έχουν ούτε φανάρια, ούτε διαγραμμίσεις, ούτε οδικές σημάνσεις. Ατυχήματα με απρόσεκτους οδηγούς να παρασέρνουν πεζούς συμβαίνουν και περνούν στα ψιλά ...



Η έλλειψη παιδείας των κατοίκων της πόλης είναι εμφανής. Θυμάμαι τον ευατό μου να ρωτά πολλές φορές κατοίκους για να μου υποδείξουν πως θα πάω κάπου κι εκείνοι να με σκανάρουν με τα μάτια τους και να αδιαφορούν.



... όμως δεν είναι μόνο αυτό, ο Ασπρόπυργος, ή αν προτιμάτε τα "Καλύβια Φυλής" για πολλούς είναι μια περιοχή που οι κάτοικοι έχουν ακόμα κατάλοιπα που θυμίζουν χωριό. Και δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί που έχουν την νοοτροπία "τον Παππά, τον δάσκαλο και τον Δήμαρχο, μην τους αγγίζετε ...", αυτή ακριβώς την χωριάτικη νοοτροπία εν έτει 2014 , κι ενώ ο Ασπρόπυργος βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα σε , υποκειμενικά οργανωμένες κοινωνίες, σαν την Ελευσίνα ή το Χαϊδάρι.



Για την απουσία γενικότερων υποδομών που είναι ωστόσο βασικές σε μια πόλη (βλέπε αποχετευτικό δίκτυο) δεν χρειάζονται να λέμε πολλά. Βρείτε 800 ευρώ και συνδεθείτε. Τόσα λείπουν απ΄τον κο. Μελετίου !!! ... και το γελοίο του πράγματος, η ΕΥΔΑΠ στέλνει λογαριασμούς που μας υποδεικνύουν να συνδεθούμε με το "σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης" τη στιγμή που σε συνοικίες , όπως τα Νεόκτιστα που κατοικώ, δεν έχουν καν περαστεί σωληνώσεις !!!



Για την ασφάλεια των κατοίκων του Ασπροπύργου, όση αναφορά και να γίνει, τα λόγια είναι περιττά. Δημοτική Αστυνομία - τέλος ! Α/Τ Ασπροπύργου υποεπανδρωμένο ... τι σιγουριά να νιώσει κανείς ;;;



Θα μπορούσα να ξεδιπλώσω ένα τερά

στιο σεντόνι κειμένου με θέματα που θα σας προβληματίσουν κι εσάς ακόμα περισσότερο.



Προς το παρόν θα σας παραθέσω κλείνοντας ένα ωραίο ποίημα που βρήκα στο facebook και αφορά την πόλη μας :