Ας κάνουμε ένα rewind και ας γυρίσουμε τον χρόνο συγκεκριμένα πίσω στο 2006 (δηλαδή προ μνημονίων, κρίσης και τα τιαύτα..), όταν η γενιά των 700€ ήταν στα πάνω της.





Τότε ήταν που η ένταξή μου στον χώρο των εκδόσεων με έφερε να ακολουθήσω μια επταετή καριέρα ως υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας.





Όμως σε μια χώρα που ήταν στο μεταίχμιο προετοιμασίας μιας κρίσης που δεν είχε τότε ακόμα εκτονωθεί, υπήρχε ακόμα η δυνατότητα να έχεις τον σταθερό σου μισθό και να δουλεύεις σαν σκυλί καθώς ο κάθε εργοδότης ζητά να του αποδόσεις παραγωγικό έργο και να δικαιολογήσεις έτσι τον μισθό σου χωρίς να έχει κάποιος να σου προσάψει κάτι για τον τρόπο που εργάζεσαι.





Στις μέρες μας όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, η αναζήτηση του κέρδους είναι αυτό που έχει σημασία και φυσικά, ποιός ο λόγος να πληρώνεις κάποιον που ενδέχεται να μην είναι παραγωγικός; 





Τα εργασιακά δεδομένα επιβάλλουν πλέον από ένα άτομο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων με συνδρομητές σε μια εκδοτική επιχείρηση, να δουλεύει δυστυχώς πλέον ...με ποσοστά !





Με ποσοστά πρέπει να δουλέψει και ένας επίδοξος ραδιοφωνικός παραγωγός σε ιντερνετικό ραδιόφωνο ή σε μια εταιρία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων.





Τι κι αν έχεις σπουδάσει δημοσιογράφος δηλαδή, θα αναγκαστείς να γίνεις από τη μια στιγμή στην άλλη διαφημιστής και να "βρέξεις κώλο για να φας ψάρι" !





Ελπίδα για ανατροπή των δεδομένων προς το παρόν δεν υπάρχει ... Κι εδώ είναι που μπαίνεις σε μια διαδικασία να σκεφτείς πως εκεί που φτάσαμε οικονομικά σε μια χώρα σαν κι αυτή, θα πρέπει να κανείς αυτασφάλιση και να δημιουργήσεις επαγγελματικά ως ελεύθερος επαγγελματίας για να έρθει μετά η εφορία να σε ξεζουμίσει και να δουλεύεις για το κράτος στη τελική κι όχι για την επιβίωσή σου. Εκεί φτάσαμε...



Δημοσιογράφος ή Marketeer λοιπόν; ... τελικά μάλλον οτιδήποτε άλλο, αρκεί να μπορείς να βγάλεις πέντε δεκάρες για να ζήσεις ! It's a long story. Οτιδήποτε άλλο; Έχετε οικόνα για το πόσα νέα άτομα με πτυχία και φιλοδοξίες φεύγουν στο εξωτερικο. Άρα...



Άρα καταλήγουμε πως θα πρέπει να μετατραπείς σε κουτοπόνηρο καταφερτζή για να έχεις ένα σταθερό (λέμε τώρα) επαγγελματικό μέλλον.



Η πορεία θα δείξει ...και στο μεταξύ, ο σώζων εαυτός σωθείτω!